Uzgajanje

Cimet ( lat. Cinnamomum verum)Picture

Cimet (lat. Cinnamomum verum) zimzeleno je drvo iz familije lovora (Lauraceae) visoko 10-15 metara. Potiče sa ostrva Šri Lanke (drugi naziv Cejlon). Začin koji se dobija od kore ovog drveta nosi isto ime. Razlikujemo cejlonski cimet i kasija cimet.
Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nežniju i pikantniju aromu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka.
Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mlevenom obliku.

Klima i podloga:



Cimet je biljka koja raste u pešćanoj podlozi. Potreban mu je zaklon, ravnomerna temperatura i puno vode
Cimet uspeva gde god postoje tropski uslovi, pa ga imaju i Indija i Indonezija. Cimet je biljka kojoj najviše odgovara tropska klima.

ČUVANJE:

Cimet se čuva u čvrsto zatvorenim staklenim teglama na hladnom, tamnom i suvom mestu. Mleveni cimet se koristi najduže do pola godine od momenta kupovine, dok u štapićima zadržava svežinu i do godinu dana.

Nema komentara:

Objavi komentar